onsdag 6 oktober 2010

Barnsligt av SD när Brunne blev partipolitisk

Sverigedemokraternas uttåg ur Storkyrkan har redan kommenterats bland annat här, här och här.

Att som biskop Eva Brunne i gudstjänsten vid riksdagens öppnande fördöma rasism och främlingsfientlighet är helt rätt. Som kristen ledare har man alltid ett tydligt ansvar att stå upp för alla människors lika värde. Om biskopens syfte däremot var att ge sig på ett enskilt politiskt parti när hon talade till samtliga folkvalda är det däremot lite mer problematiskt. Biskopen tog nämligen upp måndagens demonstration mot Sverigedemokraterna (SD) i samma andetag som hon berörde främlingsfientligheten. Därmed blev hennes predikan partipolitisk:


- Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor.
Brist på etikett och god sed av SD när de tågade ur Storkyrkan mitt under pågående gudstjänst? Javisst. Barnsligt? Självklart. Att tala om människors lika värde är en naturlig konsekvens av den kristna livssynen. Men man kan samtidigt tycka att det är lite onödigt att bli partipolitisk och ge sig på ett demokratiskt valt parti på det här sättet – vilket Brunne gör när hon refererar till en demonstration mot SD. Det bidrar till att cementera deras offermentalitet och ge dem ett starkare stöd som riksdagens ”underdog” bland sina väljare . Nej, att diskutera, resonera och argumentera är ett bättre, framkomligare sätt att handskas med SD. Agitationer, vare sig de sker i form av ord, otrevligt bemötande eller våld, i syfte att isolera eller skada partiet, kommer bara att få bakslag.

För övrigt kan man fråga sig vilka andra graderingar av människovärdet som biskop Brunne ämnar lyfta fram i sina predikningar? Abort, dödshjälp eller bristen på mänskliga rättigheter i diverse diktaturer lär väcka starka känslor bland många riksdagsgrupper. Några tips: Förra valet sa Lars Ohly (V) att han föredrog diktatorn Fidel Castro före Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. Eller varför inte klargöra att Sharia-lagar är oförenligt med demokrati. En av Moderaternas nyvalda riksdagsledamöter Abdirisak Waberi tycker att islamsk rättsväsende nämligen är en bra idé. Predikomaterial finns det med andra ord gott om.


Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

6 kommentarer:

 1. "Etikett och god sed" bör inte användas som argument för att hindra folk att säga ifrån när man stöter på orättvisor.

  Brist på etikett och god sed av Jesus att kasta ut månglarna ur templet? Javisst. Barnsligt? Inte alls.

  SvaraRadera
 2. Intet gott kommer från Svenska Kyrkan!!!

  SvaraRadera
 3. Du saknar en viktig pusselbit.

  SD:s riksdagsledamöter lever under hot, på måndagskvällen hade de utegångsförbud av SÄPO på grund av just den demonstration som biskopen sedan hyllade. Försök att tänka dig in i den situationen själv.
  Alltför få tar avstånd från hoten och våldet, mobben tillåts kränka mötesfriheten och tvinga folk att lämna sina uppdrag.
  I det läget så tar biskopen ställning för dessa sd-hatande grupper. Är det så barnsligt att reagera mot detta? Sd var inbjudna som gäster i kyrkan. Varför ska de behöva sitta och stillatigande bli kränkta i en sådan situation?

  SvaraRadera
 4. Det är märkligt att så få inom kyrkan ser vad som händer därute. Vilka är mobbarna? Vilka är ärliga i sin argumentation?

  Ja, inte är det svenska präster och biskopar i varje fall...de bakomliggande psykologiska mekanismerna är samma nu som för 200 år sedan.

  Folket ska veta sin plats och hålla käften!

  SvaraRadera
 5. Inget parti är rent. Alla - utom ett - har ett nazistiskt arv, även socialdemokraterna. De anser att de har rätt att slippa höra talas om det, eftersom de (delvis) gjort upp med det, och att det var länge sedan. SD har gjort upp med sitt bruna arv. Ekeroth är Israelvän och varnar för islam! Islam och nazism gick bra ihop under Hitler. Judehat och tal om förintelse av judar finns i överflöd inom islam, gillat eller åtminstone inte kritiserat av socialisterna i Sverige. De som kallar SD främlingsfientliga och rasister är lika orättvisa som de som vägrar förstå varför SD gick ut ur kyrkan.
  - Det enda parti som såvitt jag vet inte har ett brunt förflutet är inte kds utan skp/vpk/v. Deras arv är istället mångdubbelt värre. Hitler mördade 6 miljoner judar på 12 år. Stalin mördade 7 (sju) miljoner ukrainare genom arkebusering och tvångssvält - därför att de ville behålla sina fädernegårdar. Sju miljoner, inte på 29 år utan på en vinter 1932-33.

  Sanningskärlek finner man inte hos dem som utan bevis anklagar SD. / Carl Ingemar Dagman

  SvaraRadera
 6. Varken Svenska kyrkans ärkebiskop eller Brunne själv eller media har sett det verkligt kristna budskapet här. Man ljuger om SD! Det är inte kristet. Som så ofta är Dick Erixon sanningssägare, och därmed mer kristen än alla förment kristna medier. Han skriver på DagensPs.se under rubriken "När biskopen hyllar det politiska våldet": "Först hyllade biskopen det politiskt våld i sin predikan. Sedan förfalskar massmedierna skälen till varför Sverigedemokraterna lämnade Storkyrkan. Jag har fått nog."
  "Det råder ingen tvekan om att biskopen gav tummen upp åt de vänsterextremister som misshandlar sverigedemokrater och saboterar deras möten med stenkastning."
  "Kort sagt, biskopen ljuger efteråt om sitt budskap i predikan.
  Kan Svenska kyrkan ha biskopar som rakt upp och ner ljuger om sina avsikter när deras budskap blir kritiskt granskade?"
  - De "kristna" är förförda av socialism och upprorsidéer, kristenheten är till stor del avfallen från Gud. Kyrkorna håller sig inte till Bibeln och är partiska och håller sig inte till sanningen.

  SvaraRadera