torsdag 21 oktober 2010

Ökat tryck att genomföra samvetsfrihetsbeslut

De tre läkarna Christina Doctare, Bengt Malmgren och Tomas Seidal, Fellows vid Claphaminstitutet (vars direktor Tuve Skånberg debatterade samma fråga i radions Studio 1 igår) skriver idag på SvD Brännpunkt om Europarådets beslut om samvetsfrihet.

De citerar den svenske M-gruppledaren för Europarådet, vars strategi verkar vara att helt enkelt strunta i beslutet. En sådan inställning är inte acceptabel, speciellt inte som den gäller personalens omsorg om allra mest skyddsvärda inom sjukvårdens ansvarsområde: själva människolivet.

De tre läkarna skriver: "Vi har sett mycket konkreta exempel på hur anställda, av samvetsskäl och i strid med ledningens önskan, påtalat missförhållanden i vården (Lex Sarah, till exempel). Att hindra, eller än värre söka köra ut, engagerade medarbetare vore knappast att göra vården bättre."

Trycket på svenska politiker att genomföra Europarådets beslut om samvetsfrihet i vården ökar. Nu är tid för handling.

2 kommentarer:

  1. Vad skönt att ni anser att det inte är acceptabelt att strunta i resolutioner från Europarådet! Europarådet kom ju som bekant även med en resolution för två år sedan där de uppmanade medlemsländerna att legalisera abort, något som bekatn en hel del länder struntat i!

    Trycket på länder att genomföra Europarådets beslut om kvinnors rätt till abort bör öka! Nu är tid för handling.

    SvaraRadera
  2. Tack Anonym 25 okt!!!

    Det är oftast mycket maniska och religiösa män som vill bestämma över kvinnor:

    Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, sin lagstadgade rätt till abort.

    Kvinnors rätt över sin egen sexualitet. Många tonårstjejer har ofta ett hårt tryck på sig fårn religiösa, konservativa föräldrar och församling att vänta med sex tills de har gift sig!! Vi vet iofs alla att det förekommer sex på religiösa boenden.

    Kvinnors och mäns rätt till sin sexuella läggning. De homosexuella nekas inträde i religiösa församlingar - av religiösa män, som styr.

    Sensus parkurs gäller även för samkönade relationer - något som en del konservativa församlingar inte ens vill kännas vid. De pratar om "äktenskapet", som om det bara gällde för heteropar.

    Tyvärr duperas både män och kvinnor att "tro" på vad religiösa ledare säger, i hopp om att det kanske är "rätt".

    Och vad är samvetsfri??? Har ni INGET samvete eller hur menar ni?? Kryptiska titlar brukar dölja en mycket bakåtsträvande "KRISTEN" åsikt.

    SvaraRadera