onsdag 3 november 2010

Läs regeringsförklaringen, Billström!

Efter det blodiga gisslandramat när 52 kristna dödades i Bagdad fortsätter minoriteten att utsättas för hot. Al-Qaidas irakiska gren pekar nu ut kristna som ”legitima mål” var de än befinner sig, Fate of Iraqi Christians will worsen, experts fear:

“The group, which calls itself the Islamic State of Iraq (ISI), ridiculed the pope as "the hallucinating tyrant of the Vatican" and warned that Christians would be "extirpated and dispersed" from Iraq.
Katolska exporter på Irak varnar nu även för att situationen för den kristna minoriteten kommer att bli ännu värre.

"As the terrorists themselves say, their purpose is to eliminate the Christian presence from those lands either by physically destroying Christians or by terrorizing them into renouncing the faith or fleeing," said Father David Jaeger, a Franciscan expert on the Holy Land and the Middle East.
Den svenska okunskapen om människors religiösa identitet är skrämmande påtaglig. Bland annat när det gäller Migrationsverkets hantering av kristna flyktingar. Migrationsinstansernas kompetens och kunnande i att avgöra trovärdighetshalten vid något så personligt och existentiellt som till exempel ett religionsbyte behöver förbättras avsevärt. Expressens Johannes Forsberg pekar på hur den kristna tillhörigheten gör minoriteten till måltavla, Sluta avvisa kristna irakier:

Migrationsverket har därför uppmanat avvisade irakier att inte göra så mycket kristet väsen av sig. Det hjälper inte nödvändigtvis. I staden Mosul har ett antal personer fått en kula i pannan sedan de tvingats visa sina ID-kort. Även om de hade ansträngt sig för att framstå som muslimer kunde deras hemlighet avläsas i familjenamnet. Men alldeles oavsett så är en religiös och kulturell tillhörighet inte ett klädesplagg man kan gömma i garderoben. Migrationsverkets råd och Sveriges hantering av kristna irakier bygger på en djup okunskap om vad religion innebär för många människor. Det är inte ett fritidsintresse i klass med innebandy, utan ett fundament i ens egen person. Sverige har krävt av kristna irakier att de ska förneka sig själva.
Det kanske är dags för migrationsministern Tobias Billström och handläggarna på Migrationsverket att läsa regeringsförklaringen där statsministern är tydlig med behovet att värna religionsfriheten:

I arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati behöver inte minst arbetet med att agera för yttrande- och religionsfriheten stärkas ytterligare.

Hoppas det inte bara blir prat utan också verkstad.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

1 kommentar:

  1. Vi avvisar kristna irakier som riskerar att dödas, men vi tar in muslimer, som på vår bekostnad, i Sverige, kan sitta och planera terrordåd, bombdåd och massmord. Det säger något om omoralen i Sverige - borgare är inte bättre än socialister tycks det. Det hör till bilden att man döms till sex års fängelse om man skjuter en varg utan tillstånd, men kan få två månaders vård (inte straff) för att ha sparkat ihjäl en människa. Detta otäcka mönster finns även - inte minst! - i den s.k. kristenheten. Bibeln lär att vi skall ta hand om våra egna! Om inte kristna tar hand om kristna gör ingen det.

    SvaraRadera