onsdag 17 november 2010

SEA anordnar manifestation för Iraks kristna i samband med riksdagsdebatt

Den planerade flygningen idag, onsdagen den 17/11, med utvisade irakier ställdes in, men bara tills vidare. Flera medier rapporterar om detta (här, här, här, här och här)

Trots att kristna och andra religiösa minoriteter förföljs och dödas i Irak av fundamentalister, fortsätter Migrationsverket att spela rysk roulette med människoliv genom att tvångsutvisa dem till Irak. Detta kan inte accepteras. Det är hög tid för oss i Sverige att sätta ner foten.

Under helgen genomfördes flera demonstrationer runt om i landet. I Stockholm samlades tusentals för att visa sitt stöd till de kristna irakierna.

Svenska Evangeliska Alliansen uppmanar nu alla kristna till en bred uppslutning kring våra irakiska syskon. Nästa vecka, tisdag den 23 november, när frågan ska debatteras i riksdagen anordnar SEA därför en manifestation utanför riksdagen.

På morgonen, den 23 november, kommer vi att ha flygbladsutdelning samtidigt som riksdagsledamöterna anländer till riksdagen.

Senare klockan 14:20, parallellt med interpellationsdebatten om de kristna irakierna med migrationsminister Tobias Billström, drar manifestationen igång på Mynttorget.

Planerade talare är bland andra Stefan Gustavsson, SEA, Elisabeth Sandlund, Dagen, Ulf Ekman, Livets ord, fader Adris Hanna, Katolska kyrkan, Felicia Svaeren, Världen idag, Sten-Gunnar Hedin, Pingst, Robert Halef (KD) och Bodil Ceballos (MP).

Samma dag kommer även den namninsamling som tidningen Dagen har startat att lämnas in. Dagen efter riksdagsdebatten, den 24 november, är också sista dagen att ansöka om inhibition hos Europadomstolen för utvisningshotade irakier.

Efter de blodiga attackerna mot kristna, både i deras kyrkor och hem har Europadomstolen uppmanat samtliga EU-länder att stoppa avvisningarna av kristna till Irak. Trots det vägrar Sverige att foga sig och gömmer sig bakom en formulering om individuell prövning när en hel folkgrupp förföljs.

Statsministern sa i sin frågestund förra veckan att Migrationsverket inte har de ”rättsliga förutsättningarna” att följa Europadomstolens uppmaning. Rimligtvis borde detta kunna åtgärdas av ansvarig minister. Annars rimmar det illa med när Reinfeldt i år för andra året i rad lyfte fram religionsfriheten som ett prioriterat område i regeringsförklaringen.

Rätten att bekänna sig till en religion eller byta till en annan är en grundläggande mänsklig rättighet. När den rättigheten inte kan upprätthållas eller försvaras av de enskilda staterna måste andra stater ta ett solidariskt ansvar.

Det är dags att påminna regeringen om detta ansvar.

PS. SEA har satt ihop ett brev- och insändarpaket för de som vill skriva till migrationsministern, Migrationsverkets generaldirektör och till media här. Det finns dessutom fortfarande möjlighet att skriva på uppropet för att låta de kristna irakierna stanna i Sverige. Klicka på länken nedan och fyll i ditt namn.

Stefan Gustavsson
Generalsekreterare
Svenska Evangeliska Alliansen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar