tisdag 9 november 2010

Trycket på irakiska kristna ökar

Trycket på de irakiska kristna ökar. Efter att al-Qaida pekat ut alla kristna som fritt villebråd sedan mer än 50 människor dog i en attack mot en kyrka förra veckan, uppmanar nu kristna ledare i Irak troende att lämna landet. Rapporter kommer även om fler kristna som fallit offer en vecka efter attentatet.

Samtidigt har tidningen Dagen tagit initiativ till ett upprop för att stoppa utvisningarna av kristna irakier från Sverige. Självklart stöder vi från SEA kraven på att de ska få stanna och uppmanar alla att skriva under uppropet.

Igår träffade jag riksdagsledamoten Robert Halef (KD) som förbereder en interpellation med migrationsminister Tobias Billström (M), för att se hur vi från SEA kan backa upp honom. Han berättade även att han har mött flera oroliga irakiska kristna som känner en oerhörd hopplöshet. I samband med en minnesgudstjänst i Södertälje i helgen var det flera som kom fram till honom och vädjade om hjälp då de är rädda för att tvingas återvända.

I intervjuer i tidningarna Dagen och Världen idag berättar överlevande från det blodiga gisslandramat.

Överlevande: Vi är snart utplånade:

- Jag kan inte beskriva detta som något annat än ett planerat massmord på oss kristna. Terroristerna sköt främst de unga. De gick runt och dödade som de ville, säger Gabriel, som besökte gudstjänsten tillsammans med sin fru och sin dotter och ett barnbarn. Frun och dottern dog i attentatet, medans barnbarnet ligger på sjukhus svårt medtagen.

”De sköt dem som var närmast”:

– De började i de bakersta bänkarna och sköt dem som var närmast. Panik utbröt och människor började skrika och gråta. Fader Wassim bad terroristerna att sluta, deras svar var ett skott i halsen.

Även New York Times intervjuar överlevare. I ett reportage från Vår frus befrielsekyrka, en vecka efter massakern, beskrivs det hur sörjande har samlats till en minnesgudstjänst bland alla kulhål och blodfläckar, samtidigt som man sträcker ut en förlåtande hand till angriparna. Självklart har andra fortfarande svårt att förlåta. Men 26-åriga, Nagam Riyadh, med ett knä inlindat i ett bandage efter attacken är tydlig, In Grief and Defiance, Baghdad’s Christians Return to Scene of Attack:

“We forgive them,” she said. “We’re not afraid. They gave us blood and we give them forgiveness.”

Enligt den tyska organisationen Society for Threatened People har mer än tre fjärdedelar av Bagdads 400 000 kristna flytt landet sedan den USA-ledda invasionen 2003. Nyhetsbyrån Compass Direct uppskattar att 50 procent av landets kristna har flytt Irak sedan samma år. Idag tror man att bara 600 000 kristna finns kvar.

Märkligt att så få medier, förutom de kristna, har upptäckt detta.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

2 kommentarer:

 1. För Guds skull! Självkritik jacob!
  Vad är detta: "Märkligt att så få medier, förutom de kristna, har upptäckt detta."

  I decennier har "kristenheten" hittat på ny moral, i strid med Bibeln. För att synas rättfärdiga i världens ögon och för att få pengar av SIDA så har man gått med på att hjälpa alla oavsett tro, och inte ens söka omvända människor man hjälper.

  Inte heller de kristna har sett eller särskilt brytt sig om de kristna, inte ens sådana som är förföljda. TVÄRTEMOT SKRIFTEN. NT har intet, inte ett enda, varken ord eller exempel på hur man hjälper otroende på något annat sätt än med predikan om Kristus och bön för sjuka.

  OM inte de kristna hjälper kristna så gör ingen det. Därmed har de kristna fullt upp.

  NT lär att man skall ta hand om sina egna, den egna familjen, den biologiska och den andliga, och sedan de man har runt omkring sig.

  NU när det börjar bli uppenbart skamligt att de kristna inte bryr sig då ändrar sig plötsligt Dagen och andra. MEN, de är inte ärliga nog att säga det. Och troligen kommer de fortsätta att låtsas rättfärdiga i världens ögon och gå med på SIDAs villkor för att få pengar, allt för at man skall kunna vinna beröm av världen över hur duktiga man är.

  Det är i sista sekunden, ja kanske för sent för kristenheten att omvända sig, kanske kan man det inte ens efter så mycket förhärdelse. OM; man verkligen har ändrat sig så måste man sluta att hjälpa alla, och sluta med att söka rättfärdiga sig inför människor och istället söka Guds rättfärdighet - den man nu föraktar och tror sig kunna övertrumfa i den ena frågan efter den andra. SÖK inte världens beröm, sök inte SIDAS pengar. LYD GUD mer än människor, LYD GUDS ORD!

  SvaraRadera
 2. I flera månader har jag undrat varför så få har skrivit på det här manifestet (jag skrev tidigt en kritisk artikel på Newsmill).

  Hela den officiella kristenhetens mest kända namn har skrivit under. Har de inte därmed tagit på sig något arbete för att lägga ut listor exempelvis?

  Om inte annat borde deras exempel ha lett till att många skrivit på i deras efterföljd. Men "ingen" (2015 av totalt kanske mer än 400 000!)
  följer dem.

  SEA har ca 4 500 medlemmar och kanske det dubbla som emailprenumeranter.

  Nästan ingen kommenterar här. Är det ingen som besöker, eller är detta ointressant för de flesta kristna.

  Jag HAR tung saklig kritik mot upplägget i Manifestet och därför inte skrivit på. MEN, friheten inskränks på så många sätt mer och mer, överheten misstror medborgarna mer och mer, och stiftar därför fler och fler lagar, snart kan man inte andas utan att bokstavligen bryta mot någon lag.

  OM inte fler än 2015 av de kristna som har en dator och som använder internet (vilket väl uppskattningsvis måste vara minst 100 000 kristna och med deras familjer och vänner säkerligen det dubbla) är intresserade av att bevaka våra lagskyddade friheter då måste man allvarligt oroas av mångdubbla skäl.

  Det kan komma att gå här i Europa och Sverige, som det har gått i Öster. Kristendomen blir utkörd av islam och sedan i det sista skedet startar en fruktansvärd förföljelse.

  TAG VARNING - kristna och icke-kristna, ateister och alla fredliga av alla religoner, inklusive islam.

  SvaraRadera