torsdag 4 november 2010

Sanktioner mot Burma, men inte Iran?

Med anledning av dagens (torsdag 4/11) besök av iranska toppolitiker i riksdagen uttrycker Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson och vice ordförande i Utrikesutskottet, Urban Ahlin, höjden av inkonsekvens.

P1-Morgons fråga om det finns någon gräns för vilka länder och politiker man ska bojkotta respektive föra samtal med, svarar Ahlin:


- Jag skulle ha väldigt svårt att ha samtal med till exempel militärregimen i Burma. Där tycker jag att man ska ha starka sanktioner, precis på samma sätt som vi hade mot apartheid i Sydafrika.
Den iranska regimen fängslar journalister, hänger och stenar kvinnor, torterar och avrättar regimkritiker, förföljer religiösa minoriteter, uppmanar till folkmord, etc.

På vilket sätt är detta mer okej än militärjuntan i Burmas och apartheidregimen i Sydafrikas övergrepp?

Då besöket främst rör utbildningsfrågor kan man ju också fråga sig hur framgångsrikt besöket blir nu när ”västerländska ämnen” som juridik, kvinnostudier, filosofi, psykologi och statsvetenskap riskerar förbjudas på iranska universitet eftersom de ”motsäger de gudomliga islamska lärorna”.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

1 kommentar:

 1. Det kan väl platsa här på denna blogg att uppmuntra till att skriva på en namnlista mot att avvisa kristna irakier tillbaka till Irak där de riskerar att bli mördade. Tidningen Dagen har ordnat så man kan skriva på via nätet:

  http://www.easyresearch.se/s.asp?WID=790111&Pwd=98825485&key=62707,63

  SEA och Stefan Gustavsson stöder detta säger Dagen, så jag är förvånad att ingen här skriver om det. Nu gör jag det istället. (Om Nasrin Sjögren modererar så får det nog stå kvar.)

  ”Vad säger Guds ord? NT HAR inget, inte ett enda litet, exempel på hur de kristna församlingarna hjälper otroende på något annat sätt än med förkunnandet av Guds ord och bön för sjuka.

  I Sverige, EU, arabländer, muslimska länder, FN, ja till och med i USA, ökar fientligheten och hatet blir öppnare mot Kristus, inte bara mot de kristna och kyrkorna - om inte de kristna tar hand om sina egna så lär ingen göra det.

  Sverige skickar tillbaka kristna som riskerar dödas för sin tros skull, men tar in och betalar för att muslimer skall kunna leva här och planera massmord.”

  Ovanstående citat är min kommentar på Dagen för en vecka sedan. Det togs bort måndagen den 1 nov. NU har de en namnlista för denna sak. Dagen KAN bättra sig - åtminstone när de tror att de tjänar på det.

  SvaraRadera