tisdag 19 oktober 2010

Medlemskap innebär faktiskt vissa krav

Det var visst Groucho Marx som en gång sa att han aldrig skulle kunna tänka mig att bli medlem i en klubb som tillåter så’na som honom som medlemmar. Men om man vänder på steken då…

Kan vem som helst kräva medlemskap i en klubb om man inte vill följa reglerna för medlemskap? Räknas det till exempel som diskriminering eller kränkning om en lokal nykterhetsförening nekar en person medlemskap om han eller hon inte vill förändra sina dryckesvanor? Måste nykterhetsföreningen bli mer ”generös” och ”öppen” i sin hållning till den person som vill bli medlem men ändå fortsätta dricka som förut? Eller är det personen som ansöker om medlemskap som behöver anpassa sig?

Pingstförsamlingen Smyrna Göteborg har hamnat i en liknande situation. Församlingen har blivit anmäld till Diskrimineringsombudsmannen (DO) sedan en man som är gift med en annan man nekas medlemskap. Församlingens föreståndare Urban Ringbäck kommenterar händelsen i Dagen:

- Vi är en bekännelsekyrka som driver en verksamhet som är öppen för alla. Människor kan knyta an till oss på många olika sätt. Till just medlemskapet har vi kopplat några kärnvärden för oss: tron på Jesus som Guds son, troendedopet och synen på äktenskapet. Den rätten tror jag ingen kan ta ifrån oss.

- Så det här handlar inte om ett särbehandlande av gifta homosexuella, samma princip gäller alltså för exempelvis barndöpta som vill bli medlemmar, säger Urban Ringbäck.


Resonemanget är konsekvent. Det handlar alltså inte om diskriminering mot vissa människor. Om man vill bli medlem krävs istället att man ställer upp på församlingens kärnvärden. Utifrån samma princip kan inte heller ateister, muslimer eller hinduer bli medlemmar i Smyrna. Samtidigt poängterar Ringbäck att alla är välkomna att delta i Smyrnas gudstjänster – ingen stängs alltså ute. Att vara medlem i en förening eller organisation är helt enkelt ingen mänsklig rättighet. DO bör helt enkelt släppa fallet.

Samtidigt gör Göteborgspostens ledarsida bort sig när de inte förstår att en förening faktiskt kan kräva något av sina medlemmar. Pinsamt.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

1 kommentar:

  1. Vilken religion du tillhör är ett val du gör.

    Om du vill bli vuxendöpt är också ett val.

    Att vara homosexuell är inget val. Däremot att ingå ett homo-äktenskap är ett val. Men en homosexuell skall tydligen välja bort de största glädjeämnen i livet (kärlek tillsammans med en livspartner och sexualliteten dessa emellan, barn mm) En "frikyrko-kristen" har inte längre några "skylldigheter" över huvudtaget. Framgångsideologin är så långtifrån allt vad Jesus stod för. Undra vad som är pinsamt?

    SvaraRadera