tisdag 6 juli 2010

Spanien inskränker yttrandefriheten

Kyrkan har genom sin 2000-åriga historia ansett att homosexuella handlingar är synd. Man har också vigt människor till äktenskap: en man och en kvinna. Detta är inga chockerande nyheter.

Men när den spanska katolska gruppen Intereconomía hade en annonskampanj för familjen - utifrån ovanstående - blev man dömda till cirka en miljon kronor i böter av spanska myndigheter. Man menade att annonsen var diskriminerande mot homosexuella.

Detta påminner om när Ulrika Westerlund från RFSL krävde att texten ”mamma, pappa, barn” skulle förbjudas i Stockholms tunnelbana.

Yvonne Ruwaida (mp) var också ute på förbudsbanan och menade att stockholmspendlare inte skulle behöva utsättas för ”mamma, pappa, barn-budskap”. Det kan ju upplevas som kränkande, utestängande och homofobiskt.

Det är oroväckande när en statligt finansierad lobbyorganisation som RFSL ropar på åsiktsförbud och inskränkt yttrandefrihet när någon tycker annorlunda.

Det är patetiskt när en svensk lagstiftare kräver inte förstår demokratins ABC.


Det är tragiskt att Spanien tar farliga steg mot åsiktsförbud och åsiktspolis, att man bötfäller en åsikt som framförs i det offentliga rummet.

Det handlar om demokratins grundval: yttrandefriheten och rätten att få framföra olika åsikter, även när de kan upplevas som stötande av enskilda, grupper eller staten.

Man kan inte ha yttrandefrihet och samtidigt ha garantier att ingen någonsin ska känna sig förolämpad eller sårad. Däremot är det garanterat att om yttrandefriheten inskränks då befinner sig demokratin på ett utförsplan. För utan yttrandefrihet finns inte mötesfrihet, politisk frihet, pressfrihet och religionsfrihet.

Yttrandefriheten är till för impopulära åsikter.

Mats Tunehag

Ledarskribent Världen idag
Global Spokesperson on Religious Liberty for World Evangelical Alliance
Global Council Advocates International

1 kommentar:

  1. Det är konstigt att du inte är medveten om att yttrandefriheten har inskränkningar. Hets mot folkgrupp är en sådan inskränkning.

    SvaraRadera