tisdag 13 juli 2010

Aborter och burkor

Tre saker som är på Europa-tapeten sommaren 2010: abort, samvetsfrihet och burka.

För det första:
”Dagens ofödda är gårdagens svarta. Det är bäst att de inte syns så att vi inte påminns om de orättfärdiga handlingar vi begår.”


Det sade Dr. Alveda King i ett möte i Europaparlamentet i Bryssel den 22:a juni. Hon är syskonbarn till Martin Luther King. I sitt tal jämförde hon kampen för de svarta i rassegregationens USA med dagens situation för de ofödda barnen.


Hon beskrev hur svarta diskriminerades och förföljdes i USA eftersom en del trodde att de inte var fullvärdiga människor och därmed inte behövde samma fri- och rättigheter.


”Man spottade på oss. Vi blev utsatta för hugg och slag. Vi blev lynchade. Man mördade svarta för att vi inte sågs som fullvärdiga människor. Så är det också fallet med de ofödda barnen som lynchas i livmödrar idag”, sa Alveda King.


Hon ser att den kamp som den nära släktingen Martin Luther King förde, måste fortsätta idag. Det är samma principer som gäller: Svarta ansåg mindervärdiga, inte helt fulländade människor, och därför hade de ingen eller endast begränsad rätt till liv och frihet. Ofödda barn ses av många som mindre utvecklade människor, och därmed inte värda beskydd eller rätt till liv.


För det andra:
Europarådet rekommenderar att man ska begränsa rätten till samvetsfrihet för sjukvårdspersonal. I klartext: ingen ska av religiösa eller etiska skäl kunna neka till att medverka vid aborter. Den brittiska socialisten Christine McCafferty har drivit detta och menar att det handlar om att ingen ska kunna nekas sjuk- och hälsovård. Det låter kanske rimligt, men sedan när är graviditet en sjukdom?


De som står bakom denna attack på samvetsfriheten antyder att abort är en mänsklig rättighet. Det är dels osant och dels är orwellianskt användande av begreppet: är utsläckandet av mänskligt liv en mänsklig rättighet? Lika absurt som det låter.


Rätten till samvetsfrihet finns skyddad i både nationella lagar och internationella konventioner. Däremot är abort inte en lagstadgad mänsklig rättighet; lika lite som dödsstraff.


För det tredje
, på denna dag då Frankrike firar sin nationaldag: Man vill införa ett generellt förbud mot bärandet av burka på allmänna platser. Dumheter och nonsens. Staten ska inte reglera hur jag klär mig. Det gör man i Saudiarabien och Iran.


Men det betyder inte att alla har rätt att klä sig hur som helst när som helst och var som helst. Det finns legitima krav på viss klädsel i vissa sammanhang. Ingen kan kräva – i någon religions namn – att man får komma iklädd en skitig arbetsoverall till arbetet som kirurg. Givetvis kan ett parlament – som Sveriges riksdag – ha en standard för klädsel. Likaså kan ingen kräva undantag från flygplatsers säkerhetskontroller. Den som vill ha burka eller bikini ska få ha det. Men de å andra sidan har inget absolut rätt att alltid och överallt få vara klädd i burka eller bikini.


Dessa tre exempel handlar om människovärde och religions- och samvetsfrihet. De är viktiga. Gå till www.samvetsfrihet.se och skriv under uppropet för dessa viktiga ärenden.


Mats Tunehag

Ledarskribent Världen idag

Global Spokesperson on Religious Liberty for World Evangelical Alliance

Global Council Advocates International


Artikeln även publicerad på ledarsidan i Världen idag 14 juli 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar