tisdag 13 juli 2010

Humanister för tolerans?

I Dagen idag presenterar två unghumanister, Jessica Schedvin och Niklas Odelberg, sin syn på förbundet Humanisterna så som den ser ut idag. "Vi påverkas av deras varumärke, med bilden av att humanister är hatiska och aggressiva. Om vi säger att vi är humanist uppfattas det som något negativt", menar Jessica.

Denna bild är en som även vi på Samvetsbloggen tyvärr känner igen oss i. Humanismen skulle kunna vara den humana, kulturellt intresserade och livsbejakande kraft som den har varit under många århundraden under den kristna världsbild där de humanistiska krafterna formades under renässansen.

Men, som de båda unghumanisterna påpekar, finns det en obehaglig och intolerant religionsfientlighet inom dagens Humanister. De har lagt i stort sett all kraft på att försöka reducera det religiösa inflytandet i samhället och tysta den kristna röst som vi och många andra ser som absolut väsentlig i det offentliga rummet. Niklas Odelberg vänder sig mot de aggressiva kampanjer som moderförbundet haft: "Deras sätt att argumentera blir ungefär: Om man inte använder sitt förnuft är man en idiot. Eller "är man gudstroende är man dum". Vi vill poängtera värdet i att tänka självständigt och att tro på sig själv."

Unge Odelberg uttrycker en inställning som bör bejakas. Det måste finnas en annan, mer öppen väg för dem som kallar sig humanister. En brobyggandets och toleransens väg som tillåter fler åsikter och uttryckssätt än det egna. Unghumanisternas reflektioner ger hopp för en förändrad väg i framtiden. Vi välkomnar en sådan kursändring.

Per Ewert
Lärare, författare och frilansskribent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar