söndag 8 maj 2011

Hjälper Läkare utan gränser bara läkare, Kalla Fakta?

TV 4 har under söndagen sänt Kalla Faktas granskning av Frälsningsarmén:

Frälsningsarmén får miljontals kronor varje år i gåvor och bidrag, bland annat från staten, för att hjälpa utsatta. Men en grupp stängs ute: de homosexuella.
Programmets tes tas redan upp i olika medier, till exempel Expressen och SvD.

Tala om att glida med formuleringarna.

Låt oss reda ut sakfrågan: vem utestängs från vad?

Utestänger Frälsningsarmén utsatta och hjälpbehövande människor om de är homosexuella och av den anledningen förvägrar dem hjälp? Finns det etiska eller livsåskådningsmässiga krav som den hjälpbehövande måste uppfylla för att få hjälp? Sådana kriterier – hos Frälsningsarmén eller hos någon annan hjälporganisation – vore förstås katastrofala och skulle motsäga själva uppdraget hos en hjälporganisation: att möta behov hos den hjälpsökande. Alla statliga bidrag till en sådan organisation måste förstås omedelbart stoppas!

Nu vet alla med den allra minsta lilla kunskap och erfarenhet av Frälsningsarmén att så inte är fallet; hjälp ges till den som behöver hjälp, alldeles oberoende av tro och liv. Ingen behöver fylla i ett kristet livsstilsformulär innan en frälsningssoldat kan avgöra om hjälp ska ges. Om så vore fallet hade William Booths nystartade hjälparbete knappast lämnat 1800-talet.

När det gäller medlemskap i organisationen Frälsningsarmén är situationen annorlunda. Här finns det kriterier för vem som kan vara med, precis som i de flesta andra idéburna organisationer. En medlem behöver omfatta organisationens grundläggande idéer, det är inget konstigt med det.

Nu glider Kalla Fakta mellan dessa två betydelser och får Frälsningsarméns medlemskriterier att vara synonymt med kriterier på vilka som kan få hjälp! Det är ungefär lika begåvat som att kritisera Läkare utan gränser för att bara hjälpa läkare.

Stefan Gustavsson
Generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen

6 kommentarer:

 1. Mycket väl skrivet!

  SvaraRadera
 2. Läs 3 mosebok 19:19 och begrunda, om hela bibeln ska följas eller om der går att välja vad som ska följas, och isåfall hur bestämmer en människa över vilka bibelverser som är viktigare en andra?

  SvaraRadera
 3. Läkare utan gränser diskriminerar inte mot homosexuella läkare. Frälsningsarmén diskriminerar mot homosexuella kristna.

  Din "liknelse" är infantil.

  SvaraRadera
 4. Läkare utan gränser diskriminerar inte mot homosexuella läkare. Frälsningsarmén diskriminerar mot homosexuella kristna.

  Din "liknelse" är infantil.

  SvaraRadera
 5. Det här är vad man inom vetenskapsvärlden kallar för att flytta målet. Ett klassiskt exempel på hur man försöker flytta uppmärksamheten från sakfrågan till ett område som är lättare att hantera, nämligen en sak utanför ämnet. Märkligt i sammanhanget att man inte försökte diskutera medarbetarna på Kalla Fakta också när ni var i farten.

  SvaraRadera
 6. Här är en utförligare beskrivning av Kalla Faktas kontakter med SEA: http://www.sea.nu/viewNavMenu.do?menuID=55&oid=60505

  SvaraRadera