torsdag 23 december 2010

En välsignad jul tillönskas alla (även diskrimineringsombudsmannen)!

Så var då julen här igen. För många är det en underbar högtid av ljus och glädje där vi firar hur Gud valde att födas som en försvarslös människa för att med sitt liv, död och uppståndelse sträcka sig ut till, älska och upprätta varje enskild person.

Ajaj, mycket upprörande tycker (förutsägbart nog) Humanisterna. Ajaj, allvarlig varning för diskriminering, tycker diskrimineringsombudsmannen Katri Linna, som dagen före julafton skriver en debattartikel med den häpnadsväckande rubriken "Därför bör anställda befrias från en kristen jul"

Men vet inte om man ska skratta eller gråta. Sällan har väl en enskild rubrik bjudit på mer underligheter. Och det blir knappast bättre när man läser själva texten. Här får vi exempelvis veta att myndigheten beslutat att inte sätta upp adventsstakar. Någon kan ju bli diskriminerad. Elallergiker exmpelvis. Men såvitt jag hört har DO ännu inte stängt av samtliga elektriska apparater, så det kan knappast vara den gruppen man värnar om. Nej, det verkar nog mest vara medlemmar i "vi-som-bär-på-oförsonliga-aggressioner-mot-allt-som-kan-kopplas-till-religion"-sekten.

DN:s Hanne Kjöller har nyligen gjort en skoningslös sågning av DO, som trots alla pengar som östs över myndigheten i stort sett inte verkar göra ett vitten för den verkliga diskrimineringen. För den finns. Men att starta ett slags sekularistiskt uppror är knappast en statlig myndighets uppdrag. Att förbjuda adventsstakar och kräva att människor ska "befrias" från en kristen jul (man kan bara fantisera om vilka metoder man skulle behöva tillgripa för att försöka sig på en sådan samhällsomdaning) är en skymf mot alla dem som drabbats av verklig diskriminering. Argumenten för att lägga ner DO växer snabbt i antal.

Vi på Samvetsbloggen vill däremot önska varje meningsfrände, allmänt intresserad eller meningsmotståndare en riktigt god och välsignad jul, och över hela jorden Guds frid. För det här utspelar sig på den tiden då julen fortfarande firas till minne av Kristi födelse.

Per Ewert,
författare, lärare och informationssekreterare vid Claphaminstitutet

4 kommentarer:

  1. Sten-Åke Granberg24 december 2010 kl. 01:07

    Den kristna julen beskrivs som tomten som kommer med julklappar!! Nu känns det som den stora dimman drev in över DO!

    SvaraRadera
  2. Tack, det blev en god och fridfull jul. Fjättrad under tvånget från adventsljus, stjärnor och gåvor :-)

    SvaraRadera
  3. Några ord inför årsskiftet, sex månader efter starten på detta "Manifest".

    På en vecka hade Manifestet för Samvetsfrihet fått 700 undertecknare.

    NU - sex månader senare - har man drygt 2000 namn.

    Med tanke på att de som skrev under från början representerade "hela" den nominella kristenheten i Sverige, det är ca en halv miljon människor, och med tanke på att arrangerande SEA har mer än fyra tusen medlemmar och mer än det dubbla antalet nyhetsbrevsprenumeranter så är detta ett rejält fiasko.

    Vems är felet? Är hela kristenheten likgiltig? Är det de "troendes" fel? Är ledarna så utan trovärdighet att deras underskrift skrämt bort människor?

    ELLER, är Manifestets syften och utformning så helt utan förankring i vanliga människors verklighet att ingen allvarligt sinnad människa - kristen, "kristen" eller inte - kan skriva på detta?

    ÄR kanske detta ett "elit"-projekt för sådana som lever på de fromma och som tror att de är för mer än dem? Och att vanliga människor instinktivt eller efter reflektion känner sig främmande?

    MÅNGA frågor väcks, men ingen har blivit besvarad, ingen fråga har ens blivit ställd här av de ansvariga. Det är ännu ett svaghetstecken.

    Att stöddigheten, kaxigheten och den inbillade märkvärdigheten ändå överflödar hos alla dessa som tror sig för mer än andra är i sig ett svar på varför detta projekt har gjort mer skada än nytta.

    ATT ingen som är delaktig i detta "projekt" skrivit en enda självkritisk rad här tyder inte på att man äger det mod som dessa frågor kräver. Man låtsar som om att bara man inte ger upp så kommer folk ansluta sig! Bara man inte erkänner att det är ett misslyckande så kommer det lyckas - en variant på "trosförkunnelse"?

    Med tanke på hur allvarliga dessa frågor är vore det på sin plats om någon ansvarig visade lite prov på mod, sanning och självkritik så här inför årsskiftet - det är väl ändå inte för mycket begärt med tanke på hur högt man anser sig stå, och hur viktiga dessa frågor är.

    DET är för övrigt slående att dessa som kräver frihet inför överheten inte offrar ett enda ord på att den enda frihet en kristenmänniska inte kan undvara är den frihet som kommer av att samvetet är BUNDET till Guds ord.

    SvaraRadera
  4. SANNINGEN ÄR att inte en enda av detta projekts ansvariga, och inte en enda av alla dessa - hela den laglösa och avfallna f.d. nominella kristenhetens - formella ledare som skrev under redan från starten, själva böjer sig under Guds ord. ALLA av dem utan ett enda känt undantag sätter människors läror och världens bevågenhet före trohet mot Guds ord i just de stycken som de säger sig kämpa för.

    Den intresserade kan läsa min kritik, publicerad på Newsmill redan en vecka efter starten, den är ännu mer bekräftad nu.

    http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/05/kritik-av-manifest-f-r-samvetsfrihet

    SvaraRadera