torsdag 28 april 2011

Granskar en, granskar alla

Dagen skriver idag 28/4 om Kalla Faktas granskning av Frälsningsarmén, ”Kalla fakta” försöker granska Frälsningsarmén:


Frälsningsarmén erbjöd redaktionen skriftliga svar, men har vägrat att ställa upp på intervjuer. Enligt hemsidan har "Kalla fakta" då valt att komma på spontana besök. Det första skedde i slutet av mars. När tv-teamet inte fick träffa någon ansvarig frågade man receptionisten "Vad anser ni om homosexualitet?", allt enligt Frälsningsarméns uppgifter.


Med anledning av samma granskning har Kalla Fakta även kommit på oinbjudna spontanbesök hos oss på SEA - med rullande kamera. Dels på vårt kontor den 29 mars, dels på vårt årsmöte den 6 april.

Så här skrev vi i vårt nyhetsbrev efter årsmötet (texten finns även på vår hemsida här):


Av olika skäl, bland annat därför att Kalla Faktas program ska handla om Frälsningsarmén och inte om SEA, valde vi att denna gång säga att vi gärna svarar på alla frågor, men vi avböjer en filmad intervju. Resultatet har blivit att vi trakasseras av Kalla Faktas redaktion och att de påverkar vårt arbete negativt.


Några frågor från Kalla Fakta-redaktionen har vi inte fått. Själva meddelar Kalla Fakta att de kommer att "sända programmet inom några veckor".

Några direkta svar om vad programmet kommer att handla om vill de inte ge. Som SEA:s generalsekreterare Stefan Gustavsson skrev på sin blogg, blir det rätt så ironiskt när Johan Åsard, redaktionschef för Kalla fakta, ”inte vill uttala sig i ärendet”, utan endast svarar ”Ingen kommentar.”


Ska vi respektera det? Eller ska vi kanske jaga honom med ett filmteam? Det är tur för honom att vi inte jobbar på en redaktion som heter Kalla Fakta.
Uppdaterat: Dagens Hasse Boström bloggar om turerna kring att få en kommentar från Kalla Fakta. Som sagt, det är jobbigt när folk inte tycks vilja svara på frågor.
Söndag 8/5 visas programmet.

Jacob Rudolfsson
Samordnare på Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar