söndag 20 februari 2011

Den kristna rösten får höras - måste höras

Jag har just läst den nyutkomna boken Utmaningen av Ron Luce (Livets Ords förlag), som handlar om hur vi kan återskapa Guds kultur i hemmet, i församlingen och i samhället. Boken är engagerande och utmärkt i långa stycken; jag passar på att skicka med några rader om hur den kristna rösten alltsom oftast snedvrids i det offentliga samtalet, och hur vi just därför inte får tystna. Budskapet handlar om Luces hemland USA, men är synnerligen relevant även här hos oss:

"Tänk på dem som utformade USA:s konstitution och grundlagsfäderna som uttryckte sin tro i USA:s många grundläggande dokument. Deras kristna tro var en del av deras liv och uttrycktes genom allt de gjorde. Spola nu fram till USA i det 21:a århundradet där budskapet på något sätt har blivit: Alla har rätt att uttrycka sin tro och sina värderingar, utom de kristna ...

Vi har fått höra att vi som kristna inte skall synas och höras. Vi har fått det inte så diskreta budskapet att "det ni tror på är fel och ni har ingen rätt att offentligt diskutera era idéer". Alltför många av dem som kallar sig efterföljare till Kristus har köpt det budskapet och tagit det till sig ...

Så länge som de sekulariserade är framgångsrika i att få oss att hålla tyst kommer de att regera i landet. De kommer att får oss att känna oss fördömande varje gång vi vill uttrycka vår tro och göra vår röst hörd. Så länge vi är tysta kommer de att fortsätta dominera vår kultur och föra denna unga generation till en död i plundrad moral som skulle ha varit otänkbar för våra förfäder."

Måste stenarna börja ropa innan vi kristna vågar tala så tydligt att det slår igenom destruktivitetens buller? Nej, låt oss om och omigen höja rösten och tala så som vårt samvete bjuder oss!

Per Ewert
författare, lärare och frilansskribent

3 kommentarer:

 1. Nu är det så att varje bildad människa vet att deister inte är Kristna och att ingen av de som skrev konstitutionen var Kristna.

  Däremot utnyttjades Jesu ord om slaveri (han var för slaveri) utav konfederationen MOT just de som skrev konstitutionen. Det finns också ganska gott om kommunikationer tillgängliga som påvisar att poängen är just att landet grundades av fritänkande människor utan influenser från religion och att det för all framtid skulle förbli så.

  Det totala falsariet att USA skulle vara grundat på religion är raka motsatsen till hur det uppstod, det grundades PGA religiöst förtryck, för att få ha frihet TILL och FRÅN alla religioner.

  Jag är för att alla ska få ha sin egen tro, försök inte pådyvla mig din tro så ska jag inte tala om för dig vad jag anser om den.

  Som Jefferson sa, "are we clear on this issue now"?

  SvaraRadera
 2. Just religionen (kristendomen) trycktes in i alla delar från "pledge of allegiance" till sedlar först på 50-talet som en motvikt till den "gudlösa kommunismen".

  Att folk fortfarande tror att det var så från början är ganska... självklart när man betänker att Kristna gärna ljuger för att främja sin sak.

  SvaraRadera
 3. Du anonyme skribent får gärna framträda med namn. Inget krav, man kritik känns ofta mer trovärdig när man personligen kan stå för den.

  Jag kan bara kort konstatera att The US Declatation of independence inleds med orden "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights"

  Skaparen finns med som garant för varje mänsklig rättighet. Jag skulle kunna ge många fler exempel. Men mer oroande är dina ord om att jag får ha en tro, men bara om jag inte "pådyvlar" den på dig. Det var just den sortens ganska obehaglig retorik som hotar yttrandefriheten och som jag vände mig mot i blogginlägget.

  SvaraRadera