fredag 14 januari 2011

När DO diskriminerar

DO har anmälts till Justitiekanslern, JK, rapporterar Riksdag & Departement,
Anställd på DO tvingades visa e-post:Chefen på Diskrimineringsombudsmannen krävde att få läsa handläggarens e-post för att ta reda på om hon kontaktat media.
- Jag var så chockad att jag lät honom se vilka jag hade mejlat, säger handläggaren.

Händelsen inträffade förra månaden och chefen misstänks nu för brott mot efterforskningsförbudet.


Vad var det nu DO Katri Linna sa, samtidigt som hon slog sig för bröstet med att myndigheten är "neutrala i trosfrågor", genom att fira "decemberfest" och dela ut "vinterpresenter" - men inte sätta upp adventstakar? Ja, just det - de har en "ambition att vara en förebild för andra arbetsgivare".

En liten undran: vart vänder man sig om man som anställd blir diskriminerad av Diskrimeringsombudsmannen? Dags att göra en genomlysning av hela verksamheten.

Uppdaterat: Nu rapporterar TV4 Nyheterna att var tionde anställd på DO känner sig diskriminerad. Vissa medarbetare verkar till och med riktigt skoningslösa i sina omdömen:

- Myndigheten är i totalt förfall och miljoner flödar till konsulter och en utbyggd gd-stab... Nu håller det inte längre.

- Jag känner ingen som trivs här... Det känns som 1500-talets ledarskap eller i diktaturländer, där människor blir rädda för varandra.

Om nu den myndighet som ska försvara grundläggande rättigheter från att kränkas, själv diskriminerar sina anställda är det ett allvarligt problem.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar