fredag 21 januari 2011

Flyktingpolitik från ett nyttoperspektiv?

Amerikansk ambassadpersonal uppger i nya Wikileaks-dokument hur utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström ska ha velat hindra den irakiska flyktingströmmen från att ”skena okontrollerat” till Sverige, ”Ministrar ville stoppa våg av irakier”:

Ministrarna ska enligt amerikanerna dessutom ha påpekat att de flyktingar som anlänt till Sverige efter 2003 var svårare att integrera i samhället, eftersom de kom ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, förklarar man vidare i rapporten.

Först och främst måste det klargöras om de läckta dokumenten är autentiska. Men om det faktiskt är så, är det anmärkningsvärt att två svenska ministrar uttalar sig så kallt om människor som tvingas fly för sina liv. Att storleken på bankkontot, utbildningsnivån, yrkesvanan och språkkunnigheten väger tyngre än grundläggande mänskliga rättigheter pekar på en mycket utilitaristisk människosyn.

Vill Sverige vara ett föredöme i kampen för mänskliga fri- och rättigheter krävs det mer av ansvariga ministrar än att se människor utifrån ett perspektiv präglat av nyttoetik.

Det är inte hur lätt man integrerar någon av de 100 000-tals personer som flytt Irak sedan 2003, som avgör om de ska få stanna. Det är skyddsbehoven.

Vi kan heller skjuta ifrån oss problematiska företeelser som hedersvåld. De hedersrelaterade morden blir ju inte färre om man skärper invandringspolitiken - vi ”slipper” bara se dem i Sverige.

Uppdaterat: Dagen/TT uppger att MP:s utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos har KU-anmält Bildt och Billström då de enligt de läckta dokumenten krävde att utan ett återvändadeavtal skulle det vara omöjligt för Sverige att upprätta en ambassad i landet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

Använd gärna SEA:s brevmallar till migrationsminister Tobias Billström och Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson för att låta dem veta vad du tycker om behandlingen av de kristna irakierna. Du hittar dem här.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

2 kommentarer:

  1. Jacob,
    apropå "flyr för sina liv" vill jag säga att jag har genom mitt jobb sett otaliga fall (snarare regel än undantag) att de som påstår sig fly för livet åker tillbaka till Irak, somalia osv på SEMESTER så fort de får PUT. "Fly för livet" är en formel som människosmugglare lär ut för att folk ska få stanna.

    Svenska myndigheter är i särklass godtrogna och jag har hört mången invandrare både fövånat kommentera och skratta åt hur lätt det är att brodera en historia och bli trodd.

    Senast i TV var det en "kristen" irakier som hette Mohammed! Han brydde sig inte ens att hitta på ett kristet namn. Hur blåögd får man var?

    Det är ingen mänsklig rättighet att bo i Sverige och bli försörjd - och kostnaderna drabbar våra gamla och unga. Jag känner många unga som studerar, kämpar med ekonomin och lever på nudlar, jag tror inte de är glada att stat och kommun lägger ut miljarder på folk som "vill ha ett bra liv" (det är det vanligaste svaret du får om du som privatperson frågar varför de är här - till Migr. verket säger de nåt annat).

    Jag kan bara hoppas att snälla men aningslösa personer som du vaknar någon gång.

    Tyvärr vill jag vara anonym, för toleransen i denna fråga är noll. Man får kasta sten på ambulanser och sparka ihjäl gamla på p-platser i Sverige men man får inte kritisera invandringen. Är du tolerant nog att tillåta min åsikt stå i din blogg?

    SvaraRadera
  2. Är det inte väl magstarkt att kalla det här för nyttoetik? Den enda "nyttan" som B&B tagit hänsyn till är sin egen maktposition. Det här är snarare ett exempel på etik som tagit semester. En nyttoetiker måste också ta hänsyn till flyktingars behov, vilket alldeles uppenbarligen inte gjorts här. Jag vet att ni inte gillar utilitarism, men det betyder inte att allt ni inte gillar _är_ utilitarism.

    SvaraRadera