torsdag 1 juli 2010

Religionsfriheten är avgörande

Människan är religiös. Trots att filosofen Nietzsche hävdade att Gud är död så är fortfarande 90 procent eller fler av världens befolkning religiös. Därför är religionsfrihet en av de viktigaste aspekterna av mänskliga rättigheter. I stort sett berörs alla på denna planet.

Siffror övertygar: 2 miljarder kristna, 1,2 miljarder muslimer, 800 miljoner hinduer, 350 miljoner buddister, och många miljoner andra som har andra religiösa trosuppfattningar. Det finns givetvis en varierande grad av övertygelse och efterföljelse bland alla religioners anhängare, men vi kan inte komma ifrån att gud är levande även i vår tid, Nietzsche och ateister till trots.

Den sekulariserade politikerkåren och journalistkåren i Västvärlden är INTE representativ för världens befolkning! Denna minimala minoritet driver ibland frågor för andra absoluta minoriteter, medan man negligerar en faktisk majoritet som är mest utsatt för förföljelse – nämligen kristna.

Den förre norske statsministern, Kjell Magne Bondevik, har sagt följande: ”Religionsfrihet och trosfrihet tillhör de grundläggande mänskliga rättigheterna, ja faktiskt mer än så. … Där religionsfrihet saknas, där kan inte politisk frihet råda – ej heller tanke- och samvetsfrihet. Dessa saker hör ihop.”

Religionsfrihet kan alltså inte ses som en perifer del av mänskliga rättigheter. Snarare utgör den en kärna. Dessvärre är religionsfrihet långt ifrån självklar. Miljoner och åter miljoner kristna saknar denna fundamentala rättighet. Detta är den största religiösa grupp som berörs. I tjogtals med länder förföljs eller diskrimineras kristna bara för att de är kristna.

Bibeln uppmanar till aktiv kamp för rättvisa: ”Öppna din mun till förmån för den stumme och till att skaffa alla hjälplösa rätt. Ja, öppna din mun och döm med rättvisa, och skaffa den betryckte och fattige rätt.” (Ords. 31:8-9)

Vidare uppmanas vi att hjälpa dem som är förföljda: ”Tänk på dem som sitter i fängelse som om ni var fångar med dem. Tänk på dem som blir misshandlade, som om det gällde er egen kropp.” (Heb. 13:3)

Vår passivitet kan bli de förföljdas gissel och Martin Luther Kings ord är viktiga: ”Det är en tragedi i mänsklighetens historia att ’mörkrets barn’ ofta är mer hängivna och beslutsamma än ’ljusets barn’. ”

Det är alltför lätt att ta mänskliga fri- och rättigheter för givna. Men även i Sverige är den frihet vi nu har resultatet av en kamp. Det var människor som ifrågasatte, som kämpade för de svaga och förtryckta, för rätten att inte tvingas tillhöra en viss religion eller kyrka. Men nu börjar denna frihet ifrågasättas och naggas i kanterna. Det kan synas marginellt och ofarligt, men en boll kommer lätt i rullning och en snöbollseffekt kan uppstå.

Kämpa för religionsfriheten i Sverige och världen!

Mats Tunehag

Ledarskribent Världen idag
Global Spokesperson on Religious Liberty, World Evangelical Alliance
Global Council Advocates International

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar