fredag 4 mars 2011

Klass 9A i sekulär-humanisternas skottglugg

"Superpedagogen" och Klass 9A-läraren Stavros Louca har hamnat i sekulär-humanisternas skottglugg sedan han i Sydsvenskan kritiserat evolutionsteorin:


Vilken är vår tids största bluff?
– Jag skulle vilja säga att det är evolutionsteorin, det finns alldeles för många lakuner i den för att jag skall kunna övertygas om att människan kommer från aporna. Jag tror på skapelsen. Men det betyder inte att jag är kreationist och tror att världen skapades för några tusen år sedan.

I samma intervju nämner han även att han läser Bibeln flera gånger. Uttalandet har väckt starka reaktioner.

Lärarutbildaren Mats Olsson försöker läsa in apokalyptiska hotmotiv bakom Loucas engagemang för skolbarn och att SVT står bakom detta. Oärlig debattteknik.

Unga Humanisterna jämför det med tron på att Romarriket inte existerade och tycker att Louca ska sätta sig i skolbänken igen. Inte visste jag att Unga Humanisterna har tillgång till ögonvittnesskildringar och dylikt från tidpunkten för livets uppkomst.

Om lärare som tänker kritiskt om evolutionsteorin inte ska få undervisa, kanske man bör plocka bort många av de idéer som formulerats av skapelsetroende från klassrummet: Galileo Galilei, Isaac Newton, James Clerk Maxwell, Michael Faraday, Francis Bacon, etc.

Det blir inte mycket kvar.

Jacob Rudolfsson
Samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen och journalist

1 kommentar:

  1. För den som blint tror på de vetenskapliga teorierna om universums tillkomst (och även för andra) kan jag varmt rekommendera Vetenskapens värld (SVT2) från i måndags 28/2. Där blev det övertydligt hur man inom vetenskapen försöker fylla sina stora kunskapsluckor med den ena gissningen mer fantasifull och verklighetsfrämmande än den andra, allt för att få sin ursprungliga teori att stämma. Programmet gällde teorin om Big Bang. Liknande luckor finns som bekant i evolutionsteorin.

    Att inte tänka kritiskt om vetenskapliga teorier är i högsta grad ovetenskapligt. Den som har den utgångspunkten har totalt missförstått vetenskapens grundidé. Vetenskapens framsteg bygger på kritiskt tänkande.

    SvaraRadera